Napisz wzór ogólny funkcji wielomianowej
Aneta: Bardzo proszę o pomoc, męczę się nad tym i męczę i nie wiem jak ugryźć

Na rysunku obok przedstawiony jest fragment funkcji wielomianowej y= W(x), gdzie st. W(x)=4.
Funkcja W(x) jest parzysta. Jednym z miejsc zerowych funkcji jest liczba 2
√2. Do wykresu
funkcji
należy punkt A(2,−4). Wykres funkcji przechodzi przez początek układy wpółrzędnych/
Napisz wzór funkcji W(x) w postaci ogólnej.
17 kwi 13:06
Jerzy:
Jakie są miesjsca zerowe tego wielomianu ?
17 kwi 13:16
Jerzy:
W(x) = x*(x − 2√2)(x + 2√2)(x − k) , ...zastanów się jak obliczyć k ?
17 kwi 13:18
Aneta: k obliczam może z podstawienia punktu A do równania? A te dwa nawiasy z 2√2 wzięły się stąd,
że funkcja jest parzysta?
17 kwi 13:19
Jerzy:
Dokładnie tak
17 kwi 13:20
Aneta: Dziękuję bardzo!
17 kwi 13:21