Pytanie
stokrotkę: Czy przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego wpisanego w okrąg to będą 2r?
17 kwi 13:05
olekturbo: tak
17 kwi 13:06
stokrotkę: Ok.
17 kwi 13:06
stokrotkę: a czy kąty wtedy będą 90 45 45 czy może się zdarzyć 90 60 30?
17 kwi 13:09
stokrotkę: tak?
17 kwi 13:43
stokrotkę: ktoś może mi odpowiedzieć, czy nikt nie wie?
17 kwi 15:16
Jerzy:
mogą być dowolne, ale : α + β = 90
17 kwi 15:18
Eta:
17 kwi 15:18
stokrotkę: Dzięki Eta za rysunek, wątpliwość praktycznie rozwiana.
Pytanie jeszcze takie, czy nie będzie 45 45 90 przy tym, gdy przeciwprostokątna będzie
stanowiła 2r.
W innych przypadkach jest różnie, ale w tym wydaje mi się że będzie właśnie tak.
17 kwi 15:31
Jerzy:
to jedna z możliwości: 45,45,90
17 kwi 15:37
Jerzy:
przeciwprostokątna każdego trójkąta prostokatnego jest równa średnicy okręgu opisanego na tym
trójkącie
17 kwi 15:39
Eta:

Długość przeciwprostokątnej w każdym przypadku jest równa
2r
1/ trójkąt prostokątny równoramienny : to α=β=45
o
2/ trójkąt prostokątny różnoramienny : α+β= 90
o
Czy teraz już rozumiesz?
17 kwi 15:43
stokrotkę: Tak, teraz już rozumiem.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam!
17 kwi 17:51