Witam, proszę o wytłumaczenie zabiegów wykonanych na poniższym równaniu.
Jarek: Witam, proszę o wytłumaczenie zabiegów wykonanych na poniższym równaniu.
y' + ay = 0
Ln y |
t0t = −at |
t0t
Co się stało od kroku kiedy dt zostało zamienione z y? Czemu obie strony zostały zcałkowane
jakby obie były po dt?
17 kwi 11:53
yht:
z 2−giej do 3−ciej linijki − podzielono równanie obustronnie przez y (stąd y w mianowniku po
lewej), oraz pomnożono obustronnie przez dt
po pomnożeniu przez dt obie strony nie będą po dt (bo po lewej dt się skróci)
lewa strona po dy, prawa po dt:
17 kwi 12:15
g: Ciągnąc to dalej znajdziemy rozwiązanie dla y(t)
ln y(t) − ln y(t0) = −a(t−t0) y(t) = y(t0) * e−a(t−t0)
17 kwi 13:29