Rozwiaz rownanie z szeregiem geometrycznym
Suzy0987: Bardzo proszę o pomoc zadanie 7.240 z kurczaba ze zbioru zdań 2 poziom rozszerzony
Rozwiaz rownanie
(X2−12)−(x2−1/2)3+(x2−1/2)5+...=2/5
Jest to zadanie z szeregu geometrycznego odp to x=1 lub x=−1
Bardzo dziękuję za pomoc
17 kwi 11:36
g: a1 = (x2−1/2) q = −(x2−1/2)2
(x2−1/2) / (1 + (x2−1/2)2) = 2/5
Rozwiąż równanie kwadratowe dla zmiennej y = (x2−1/2), a potem wyznacz x.
17 kwi 11:45
Suzy0987: @g dziękuję bardzo odezwę się jakby ci nie wyszło
17 kwi 11:47