| x3dx | ||
∫ | ||
| √x+x2 |
| dx | ||
∫ | ||
| (5+x)*√x |
| x3dx | ||
Sorki, ta pierwsza powinna wyglądać tak: ∫ | ||
| √2+x2 |
| 2t dt | ||
= ∫ | = ... | |
| (5 + t2)t |
| (t2 − 2)* tdt | ||
= ∫ | = ... | |
| t |

| x3 | ||
∫ | dx | |
| √x+x2 |
| t2 | ||
x= | ||
| 2t+1 |
| 2t(2t+1)−2t2 | ||
dx= | dt | |
| (2t+1)2 |
| 2t2+2t | ||
dx= | dt | |
| (2t+1)2 |
| 2t2+t−t2 | t2+t | |||
t−x= | = | |||
| 2t+1 | (2t+1) |
| t6 | 2t+1 | 2(t2+t) | ||
∫ | dt | |||
| (2t+1)3 | t2+t | (2t+1)2 |
| 2t6 | ||
∫ | dt | |
| (2t+1)4 |
| 1 | 1 | 5 | |||
t2− | t+ | ||||
| 8 | 4 | 16 |
| 1 | ||
2t6+4t5+3t4+t3+ | t2 | |
| 8 |
| 1 | ||
−4t5−3t4−t3− | t2 | |
| 8 |
| 1 | ||
−4t5−8t4−6t3−2t2− | t | |
| 4 |
| 15 | 1 | |||
5t4+5t3+ | t2+ | t | ||
| 8 | 4 |
| 15 | 5 | 5 | ||||
5t4+10t3+ | t2+ | t+ | ||||
| 2 | 2 | 16 |
| 45 | 9 | 5 | ||||
−5t3− | t2− | t− | ||||
| 8 | 4 | 16 |
| 1 | 1 | 5 | 1 | 80t3+90t2+36t+5 | ||||||
=∫( | t2− | t+ | )dt − | ∫ | dt | |||||
| 8 | 4 | 16 | 16 | (2t+1)4 |
| 1 | 1 | 5 | ||||
= | t3− | t2+ | t | |||
| 24 | 8 | 16 |
| 1 | 20((2t+1)−1)3+45((2t+1)−1)2+36((2t+1)−1)+10 | |||
− | ∫ | |||
| 32 | (2t+1)4 |
| 1 | 1 | 5 | ||||
= | t3− | t2+ | t− | |||
| 24 | 8 | 16 |
| 1 | 20(2t+1)3−60(2t+1)2+60(2t+1)−20+45(2t+1)2+90(2t+1)−45+36(2t+1)−36+10 | |
| 32 | (2t+1)4 |
| 1 | 1 | 5 | 1 | 20(2t+1)3−15(2t+1)2+6(2t+1)−1 | ||||||
= | t3− | t2+ | t− | ∫ | dt | |||||
| 24 | 8 | 16 | 32 | (2t+1)4 |
| 1 | 1 | 5 | 1 | 20 | 15 | |||||||
= | t3− | t2+ | t− | (∫ | dt−∫ | dt | ||||||
| 24 | 8 | 16 | 32 | 2t+1 | (2t+1)2 |
| 6 | 1 | |||
+∫ | dt−∫ | dt) | ||
| (2t+1)3 | (2t+1)4 |
| 1 | 1 | 5 | 1 | 15 | 1 | ||||||
= | t3− | t2+ | t− | (10ln|2t+1|+ | |||||||
| 24 | 8 | 16 | 32 | 2 | 2t+1 |
| 3 | 1 | 1 | 1 | |||
− | + | ) | ||||
| 2 | (2t+1)2 | 6 | (2t+1)3 |
| 80t3+90t2+36t+5 | a2t2+a1t+a0 | b0 | ||||
∫ | dt= | +∫ | dt | |||
| (2t+1)4 | (2t+1)3 | 2t+1 |
| 80t3+90t2+36t+5 | |
= | |
| (2t+1)4 |
| (2a2t+a1)(2t+1)3−(a2t2+a1t+a0)6(2t+1)2 | b0 | ||
+ | |||
| (2t+1)6 | 2t+1 |
| 80t3+90t2+36t+5 | |
= | |
| (2t+1)4 |
| (2a2t+a1)(2t+1)−(a2t2+a1t+a0)6+b0(2t+1)3 | |
| (2t+1)4 |
| 1 | 180t2+162t+37 | 2 | |||
= | +5∫ | dt | |||
| 12 | (2t+1)3 | 2t+1 |
| 80t3+90t2+36t+5 | 1 | 180t2+162t+37 | |||
∫ | dt= | +5ln|2t+1|+C | |||
| (2t+1)4 | 12 | (2t+1)3 |