Prawdopodobieństwo
Tomek: A oraz B są zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A) = 0,9 i P(B') = 0,8 to
P(A\B) => 0,5
17 kwi 11:08
g:
P(B) = 1 − P(B') = 0,2
B(A|B) = P(A∩B) / P(B) ≥ 0,1 / 0,2
17 kwi 11:17
Tomek: Ja rozwiązałem to tak:
P(A|B') = P(A∩B') / P(B') = P(A\B)
czyli:
1 => P(A∩B') / P(B')
czyli:
0,8 => P(A∩B')
czyli:
0,8 => P(A\B) i nie wiem czy to jest dobrze
17 kwi 11:58
g: Skąd Ci się wzięło P(A|B') = P(A|B) ?
17 kwi 12:33
Tomek: Źle przepisałem. Chodziło o to, że z prawdopodobieństwa warunkowego mogę obliczyć P(A∩B') które
jest równa P(A\B). Bo część wspólna zbioru A i B' jest równa różnicy zbioru A i B.
17 kwi 13:52