prosta, trójkąt, długość odcinka
mikołaj.L: Dany jest trójkąt, którego wierzchołki mają następujące współrzędne:
A(−6,−2), B(10,6) oraz C(3,10). Punkt S to środek odcinka AB. Przez punkt S poprowadzono
prostą prostopadłą do odcinka AB. Prosta przecięła bok AC w punkcie P.
Oblicz długość odcinka PC.
17 kwi 10:43
5-latek : czy brakuje teorii ,czy nie chce się liczyc ?
Zrob rysunek do zadania i zobaczysz co masz robic
17 kwi 10:48
mikołaj.L: mam zrobione połowę zadania, tylko nie wiem co dalej
17 kwi 10:51
mikołaj.L: policzyłem długość AB, wyszło 8 pierwiastków z 5, a więc |AS| = |BS| = 4 pierwiastki z 5
17 kwi 10:51
mikołaj.L: policzyłem również długość boku AC, wyszło 15
17 kwi 10:52
mikołaj.L: wyliczyłem tez współrzędne punktu S = (2;2)
17 kwi 10:53
mikołaj.L: i nie wiem co teraz
17 kwi 10:53
mikołaj.L: bardzo proszę o pomoc!
17 kwi 10:53
5-latek :

Czekaj pomoge
17 kwi 10:55
5-latek :

Widzisz teraz jak ważne jest poswiecenie 5 minut czasu na zrobienie rysunku (szkicu do zadania
WIdzisz teraz ze niepotrzebnie liczyles te dlugosci (one nie sa do niczego potrzebnee
1 Wyznaczylews punt S=(2,2)
i Teraz żeby wyznaczyć równanie prostej prostopadlej tej czerwonej to potrzebny jest
wspolczynnik kierunkowy prostej AB
| | y2−y1 | |
wiec albo liczysz go z ewzoru tgα=a= |
| |
| | x2−x1 | |
Albo piszsesz równanie prostej przechodzącej przez punkty A I B i wmasz ten wspolczynnik a
Potem wiemy ze aby proste były prostopadle a*a
1=−1
POlicz najpierw to co napisałem
17 kwi 11:06
mikołaj.L: a więc współczynnik kierunkowy prostej PS równy jest −2
17 kwi 11:11
mikołaj.L: bo współczynnik kierunkowy pr. AB wyszedł mi 1/2
17 kwi 11:11
5-latek : Masz wspolczynnik kierunkowy tej prostei i punkt S=(2,2)
to możesz wyznaczyć równanie prostej PS (wyznacz je)
17 kwi 11:16
5-latek : jeśli masz dany wspolczynnik ierunkowy i dany punkt to równanie prostej przechodzzacej przez
ten punkt ma postac
y=a(x−x0)+y0 gdzie x0 i y0 to wspolrzedne punktu
17 kwi 11:18
mikołaj.L: rowanie pr. PS: y = −2x + 2
17 kwi 11:25
mikołaj.L: czy moge teraz policzyć współrzędne punktu P ?
17 kwi 11:28
mikołaj.L: wykorzystałbym do tego równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty. Czy tak?
17 kwi 11:32
5-latek : sprawdze sobie
y=−2(x−2)+2 = −2x+4+2= −2x+6
===========
czyli sobie popraw
Teraz patrz na rysunek masz równanie prostej PS i musimy wyznaczyć wspolrzedne punktu P
Co nam brakuje ? Brakuje równania prostej AC czyli prostej przechodzącej przez punty A i C
1. Piszsez to równanie tej prostej
2. Przyrównujesz do siebie równania prostych AC i PS i wyznaczasz wspolrzena x−owa punktu P
3 Albo do równania prostej PS albo AC wstwiasz to wspolrzedna xowa i wyliczasz wspolrzedna
yowa punktu P (masz już punkt P
$. ZE wzoru na dlugosc odcinka liczysz dlugosc odcinka PC
17 kwi 11:34
mikołaj.L: poprawione, faktycznie, pomyliłem się

dobrze, już robię dalej
17 kwi 11:38
5-latek : Najlepiej pisz tutaj obliczenia .
17 kwi 11:40
mikołaj.L: jasne, dziękuję
17 kwi 11:41
mikołaj.L: a zatem mam tak:
policzyłem wspołczynnik kierunkowy pr. AC: a = 4/3
i teraz prosta AC przechodząca przez punkt P ma postać: y = −2x − 2x0 + y0
i teraz przyrównuję: −2x − 2x0 + y0 = −2x+6
17 kwi 11:45
mikołaj.L: nie, nie, prosta AC przechodząca przez punkt P ma postać
17 kwi 11:47
mikołaj.L: y = −4/3 x − 4/3x0 + y0
17 kwi 11:48
mikołaj.L: *y = −4/3 x + 4/3x0 + y0
17 kwi 11:48
5-latek : Zle to robisz
Masz wyznaczyć równanie prostej AC czyli prostej przechodzącej przez punkty A i C (cale
równanie postaci y=ax+b
17 kwi 11:49
5-latek : Wspolrzedne punktu P dopiero wyznaczymy
17 kwi 11:51
mikołaj.L: aaa, już, dobrze, poprawiam
17 kwi 11:54
5-latek : Żeby wyznaczyć punkt przecięcia się prostych musisz mieć ich równania .
Nie wystarczy sam wspolczynnik kierunkowy
17 kwi 11:56
mikołaj.L: y = 4/3 x + 6
17 kwi 11:59
mikołaj.L: rozumiem

czyli teraz
4/3 x + 6 = −2x+6, tak?
17 kwi 11:59
5-latek : No dobrze
No to teraz liczymy
| 4 | |
| x+6= −2x+6 wyznacz z tego x |
| 3 | |
17 kwi 12:01
mikołaj.L: no to x = 0...
17 kwi 12:03
mikołaj.L: 4/3x +6= −2x+6
4/3x + 2x = 0
10/3 x = 0
17 kwi 12:04
5-latek : To się liczy szybko w pamięci (za długo liczysz
17 kwi 12:04
mikołaj.L: czyli x z tego to zero
17 kwi 12:04
5-latek : Teraz np. do rownnia prostej AC wstaw x i wylicz y
17 kwi 12:05
mikołaj.L: Dobra, to mam współrzędne P −−−> P(0,6) i teraz mogę policzyć długość odcinka PC
17 kwi 12:07
5-latek : Tak możesz teraz policzyć dlugosc tego odcinka PC
17 kwi 12:07
mikołaj.L: |PC| = 5
17 kwi 12:08
5-latek : I taka jest odpowiedz w książce ?
17 kwi 12:09
mikołaj.L: Tak
17 kwi 12:09
mikołaj.L: DZIĘKUJĘ SERDECZNIE ZA POMOC I POŚWIĘCENIE MI CZASU

!
i jednocześnie bardzo przepraszam
17 kwi 12:09
5-latek : Podstawiaj do wzoru na dlugosc odcinka i licz
Za szybko to policzyles w stosunku do tamtych obliczen
17 kwi 12:11
5-latek : Na zdrowie
17 kwi 12:11