wykaż, że
glax: Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
√3sinx+cosx≤2.
Przekształcam nierówność
| | π | | π | |
cos |
| sinx+sin |
| cosx≤1 |
| | 6 | | 6 | |
| | −π | |
i teraz wykres i przesunięcie o wektor v=[ |
| ,−1] |
| | 6 | |
zatem taka nierówność jest spełniona dla dowolnej liczby rzeczywistej x
c.n.w
dobrze to zrobiłem?
17 kwi 10:33
Kacper:
| | π | |
sin(x+ |
| )≤1 i to koniec  |
| | 6 | |
bo −1≤sinα≤1
17 kwi 10:36
glax: okej

dziękuje
Kacper
17 kwi 10:37
Jack: Jak przekształciłeś z drugiej do 3ciej linijki
17 kwi 10:41
glax: sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ
17 kwi 10:45
glax: coś mam źle?
17 kwi 10:47
Jack: Chodziło mi. Z √3/2 sinx + 1/2 cos x
Do tej nizej
Wszystko git tylko mnie ciekawi jak przeksztalciles
17 kwi 10:48
17 kwi 10:51
17 kwi 10:52
Jack: Hmmm...nie rozumiem tego przeksztalcenia
17 kwi 10:53
glax: no tak i w czym problem?
17 kwi 10:54
Jack: Ja bym ten sinus musiał zmienic na cosinus a potem ze wzoru cos alfa + cos beta
7
17 kwi 10:57
glax: sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ
tam masz nie przekształcone
powinno być
| | π | | π | |
sinx*cos |
| +cosx*sin |
| |
| | 6 | | 6 | |
tego nie rozumiesz
17 kwi 10:57
glax: już lepiej?
17 kwi 11:01
Jack: Jak juz mowilem to nie rozumiem przejscia z postaci
√3/2 sinx + 1/2 cos x≤ 1
i nagle mamy
sinx * cos pi/6 + cosz* sin pi/6
17 kwi 11:03
17 kwi 11:06
Jack: Dobra... Chyba sie nie dogadamy.
17 kwi 11:07
17 kwi 11:11
Jack: Ja to wszystko wiem
Tylko jak masz
To x=?
17 kwi 11:13
glax: √3sinx+cosx≤2 |:2
sin(α+β)=sinα*cosβ+cosα*sinβ
| | π | | π | |
sinx*cos |
| +cosx*sin |
| ≤1 |
| | 6 | | 6 | |
17 kwi 11:16
glax: chyba się nie dogadamy
17 kwi 11:17
Jack: Dobra...czaje...dziena
17 kwi 11:19