calka nieoznaczona
madz: ∫ 6/ (x4 +5x2 + 4 ) dx
17 kwi 10:01
ICSP: Zacznij od sprowadzenia mianownika do postaci iloczynowej.
17 kwi 10:02
madz: nie umiem
17 kwi 10:09
Mariusz:
(x2+1)(x2+4)
3=(x2+4)−(x2+1)
6=2(x2+4)−2(x2+1)
17 kwi 11:05
ICSP: To częsty problem:
x
4 + 5x
2 + 4 ,
Podstawiam t = x
2 dostając :
f(t) = t
2 + 5t + 4
Liczę funkcję wyróżnika :
D(f) = −R(f,f') = − det( 1 , 5 , 4 | 2 , 5 , 0| 0 , 2 , 5) = −det( −5 , −8 | 2 , 5 ) = − (− 25
+ 16) = 9
| | −5 ± √D(f) | | −5 ± 3 | |
t = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
t
1 = −1 , t
2 = − 4
Rozkład :
(t − t
1)(t − t
2) = (t + 1)(t + 4) = (x
2 + 1)(x
2 + 4)
| | 1 | |
6∫ |
| dx = ... |
| | (x2 + 1)(x2 + 4) | |
Teraz zastosuj rozkład na ułamki proste :
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x2 + 1)(x2 + 4) | | x2 + 1 | | x2 + 4 | |
Prawą stronę sprowadź do wspólnego mianownika i wylicz wartości A oraz B. Dostaniesz sumę dwóch
| | 1 | |
całek typu : ∫ |
| dx. |
| | x2 + a2 | |
17 kwi 11:09
Benny: ICSP co to za sposób z wyznacznikiem?
17 kwi 11:14
Mariusz:
| | 2(x2+4)−2(x2+1) | |
∫ |
| dx= |
| | (x2+1)(x2+4) | |
| | 2 | | 2 | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| dx−∫ |
| dx=2∫ |
| − |
| ∫ |
| |
| | x2+1 | | x2+4 | | x2+1 | | 2 | | | |
| | x | |
=2arctan(x)−arctan( |
| )+C |
| | 2 | |
17 kwi 11:14
ICSP: Sposób ?
17 kwi 11:30
Benny: Chodzi mi o tą funkcje wyróżnika.
17 kwi 11:38
ICSP: Wyróżnik policzony z definicji. Nic specjalnego.
17 kwi 11:40
Benny: Natknąłem się chyba na to kiedyś. Ktoś tego używa?
17 kwi 11:49
ICSP: Oprócz mojej pracy licencjackiej to chyba nikt

Przynajmniej z tego co zauważyłem na zajęciach oraz tutaj na forum.
17 kwi 11:54
yht:
skąd bierzesz trzeci wiersz tego wyznacznika ?
bo pierwszy to jest a,b,c
drugi to współczynniki pochodnej
a trzeci ?
17 kwi 11:56
ICSP: trzeci to przesunięta pochodna.
17 kwi 11:57
yht:
no dobra, ale masz np. −3x
2+5x+2
licząc normalnie mam Δ=49
a z wyznacznika dostaję Δ=−147

to ma jakiś związek z ta −3 przy x
2 ?
17 kwi 12:02
yht:
| | −147 | |
w sensie że |
| = 49 ? tak to działa ?  |
| | −3 | |
17 kwi 12:02
ICSP: Ogólnie wzór wygląda następująco :
f(x) = a
nx
n + ... + a
0 − dowolny wielomian
| | 1 | |
D(f) = (−1)n(n−1)/2 * |
| * R(f , f') |
| | an | |
Dla unormowanego wielomianu stopnia II można zatem pisać :
D(f) = −R(f,f')
17 kwi 12:04
yht:
i wszystko jasne

Dzięki
17 kwi 12:08
yht:
ciekawy jestem czy choc 1 osoba wykorzysta to rozwiązujac nierówność kwadratowa na maturze xD
17 kwi 12:08
Benny: Tak w ogóle to wykorzystuje się do czegoś wyróżniki wielomianów?
17 kwi 12:27
ICSP: Np do rozwiązywania równań II i III stopnia albo chociaż do sprawdzania czy wielomian ma
pierwiastki wielokrotne (gdy ma to wyróżnik się zeruje)
17 kwi 12:58