matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uprość wyrażenie
tomuś:
x
2
− 4 + l x+2 l
x
2
+ 4l x l + 4
17 kwi 09:52
etna:
1) dla x ≥ 0
x
2
+x−2
(x−1)(x+2)
x−1
=
=
x
2
+4x+4
(x+2)
2
x+2
2) dla x ∊ <−2; 0)
x
2
+x−2
(x−1)(x+2)
=
x
2
−4x+4
(x−2)
2
3) dla x ∊ (−
∞
; −2)
x
2
−x −6
(x−3)(x+2)
=
x
2
−4x+4
(x−2)
2
7 maj 12:01