wykaż że
szarlotka:

Dany jest trójkąt równoboczny ABC wpisany w okrąg. Punkt P leży na krótszym łuku AC. Wykaż, że
PB = PA + PC
Proszę o pomoc, jestem beznadziejna w wykazywaniu

.
17 kwi 09:45
Tadeusz:
Zauważ, że:
∡APB jak i ∡BPC mają po 60
o
Teraz dwukrotnie twierdzenie cosinusów i otrzymasz:
|AP|
2+|BP|
2−|AP|*|BP|=|BP|
2+|CP|
2−|BP|*|CP|
|AP|
2−|CP|
2+|BP|*|CP|−|AP|*|BP|=0
(|AP|−|CP|)*(|AP|+|CP|)+|BP|(|CP|−|AP|)=0
(|AP|−|CP|)(|AP|+|CP|−|BP|)=0
dalej sama
17 kwi 12:16
szarlotka: nie widze tego ze maja po 60
17 kwi 13:22
===:
jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku co kąty trójkąta ( a te mają 60
o
17 kwi 19:20