Matma
Ania: Dane są punkty A=(−2;1)B=(3;1)C=(0;4)
Oblicz :
/AB/=?
S−srodek odcinka AB
Wyznacz współrzędne punktu A' symetryczne do punktu A względem osi OX
Tu to samo co u góry tylko B' do B na Osi Y
Narysuj obraz trójkąta ABC w symetrii względem punktu S=(1;1
17 kwi 08:24
Janek191:
I AB I = x2 − x1 = 3 − (−2) = 5 bo y1 = y2
2 + 3
1 + 1
S = (
,
) = (2,5 ; 1)
2
2
A ' = ( x , − y) = (−2, − 1)
B' = ( − x, y) = ( 3, 1)
+++++++++++++++
Obraz ΔABC względem punktu S = ( 1,1)
A" = ( 4, 1)
B " = ( − 1, 1)
C " = ( 2, − 4)