Fizyka - ostatnie zadanie
Pepe: Jaki jest naciąg linki, za pomocą której podnosimy ciało o masie m=10kg z przyspieszeniem
Pod jakim kątem musi do poziomu musi nachylić się rowerzysta wjeżdżający w zakręt o promieniu
| | m | |
r=50m z szybkością v=10 |
| |
| | s | |
Z jaką maksymalną częstotliwością może wirować tarcza o prominiu r=0.5m aby umieszczone na jej
brzegu ciało nie zsunęło się. Współczynnik tarcia pomiędzy ciałem a tarczą wynosi f=0,5
Z jaką szybkością musi wjechać samochód na wypukły most o promieniu krzywizny r=40m aby przez
chwilę, w najwyższym jego punkcie być w stanie nieważkości