Planimetria
Janusz: Pole trójkąta równoramiennego wpisanego w okrąg o promieniu 2 jest równe 3√3. Oblicz wysokość
trójkąta.
16 kwi 23:54
Rafal44: Tw. sinusów
a=4sinβ
b=4sinα
sinβ=sin(180−2α)=sin2α
3
√3=8sin
2α*sinβ=8sin
2α*sin2α=8sin
2α*2sinαcosα=16sin
3α*cosα=16sin
3α*
√1−sin2α
Ktoś potrafi to rozwiązać?
17 kwi 08:24
Rafal44: | | ab2 | |
Ewentualnie można skorzystać ze wzoru Herona i zależności 3√3= |
| , ale to też prowadzi |
| | 8 | |
do równania wysokiego stopnia.
17 kwi 09:11
Janusz: Odpowiedź to 3.
Nadal nie rozwiązałem tego zadania, tzn. również wychodzą mi bardzo skomplikowane równania.
17 kwi 13:19
Rafal44: To by oznaczało, że trójkąt jest równoboczny... Pachnie tu jakąś nierównością. Będę dalej
myślał.
17 kwi 16:02
Rafal44: Jeśli nikt nie da odpowiedzi, zawsze można spróbować na
http://www.matematyka.pl/ Tam też jest wielu bardzo dobrych
ludzi.
17 kwi 17:03
Mila:

|CD|=h
P=3
√3
R=2
x=h−2
| 1 | | 6√3 | |
| a*h=3√3⇔a*h=6√3⇔a= |
| |
| 2 | | h | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 36*3 | | 27 | |
h2−4h+ |
| * |
| =0 ⇔h2−4h+ |
| =0 /*h2 |
| | 4 | | h2 | | h2 | |
h
4−4h
3+27=0
W(3)=3
4−4*3
3+27=0⇔h=3
Schemat Hornera, poszukaj innych rozwiązań
spr.
h=3
x=1
1
2+(1}{4}a
2=4⇔a=2
√3
itd.
17 kwi 18:10