planimetria
xxxy:
W trojkat prostokatny ABC o przeciwprostokatnej AC wpisao prostokat KBLM. Udowodnij że
16 kwi 21:28
Bogdan:
Trzeba wyjść od podobieństwa trójkątów: AKM i MLC
16 kwi 21:41
Eta:
Z podobieństwa trójkątów
AKM i ABC i MLC i ABC
a | | m | | c | | n | |
| = |
| i |
| = |
| |
a+b | | m+n | | c+d | | m+n | |
+................................
| |BL| | | |BK| | | m+n | |
|
| + |
| = |
| = 1 |
| |BC| | | |BA| | | m+n | |
16 kwi 22:31
Bogdan:
16 kwi 22:33
Bogdan:
telepatia czy co
16 kwi 22:33