∫(11/10)/(2x+2)dx
kacper: ∫(11/10)/(2x+2)dx
(11/10)∫dx/(2x+2)
t=2x+2
dt=2dx
dx=dt/2
(11/10)∫(1/t)(dt/2)
(11/20)∫(1/t)dt
(11/20)ln|t|+C
(11/20)ln|2x+2|+C
Gdzie mam błąd?
16 kwi 20:23
16 kwi 20:33
Jerzy: Sorry .. żle popatrzyłem
16 kwi 20:37
kacper: podstawiłem za t=2x+2 więc zamieniłem 2x+2 na t.
16 kwi 20:38
Jerzy:
Zgubiłeś 2
16 kwi 20:40
kacper: w którym miejscu?
16 kwi 20:42
kacper: Nie widzę....
16 kwi 20:48
Jerzy:
| | 1 | |
Musisz |
| wyciągnąć przed całkę |
| | 2 | |
16 kwi 20:56
kacper: Wiem że wtedy wyjdzie dobrze. Ale dlaczego to jest źle? Gdzie tutaj jest błąd?
16 kwi 20:57
Jerzy:
dx = 1/2 dt więc 1/2 przed całkę
16 kwi 21:26
kacper: tak zrobiłem. Dlatego z 11/10 zrobiło się 11/20.
16 kwi 21:54
Jerzy: No to masz dobrze
16 kwi 22:13
16 kwi 22:24
kacper: a nie....
16 kwi 22:25
kacper: nie no źle. Mi wychodzi 11/20ln|2x+2| a w wolframie 11/20ln|x+1|
gdzieś muszę mieć błąd
16 kwi 22:28