Ile jest wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 6 i niepod
Haeri: Ile jest wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 6 i niepodzielnych
przez 9?
A) 60
B) 120
C) 100
D) 150
16 kwi 19:28
Eta:
C)
16 kwi 19:43
Haeri: Ale jak to policzyć?
16 kwi 19:48
zef: Zrób to za pomocą ciągów
a
n=6n a
1=6
Napisz jaka jest ostatnia liczba trzycyfrowa podzielna przez 6, to będzie ostatni wyraz ciągu i
liczysz sumę.
b
n=9n b
1=9
Napisz jaka jest ostatnia liczba trzycyfrowa podzielna przez 9, to będzie ostatni wyraz ciągu i
liczysz sumę.
S
an−S
bn= twój wynik
16 kwi 20:05
zef: Oczywiście oba to ciągi arytmetyczne r1=6 r2=9
16 kwi 20:06
Eta:
Wszystkich liczb trzycyfrowych jest 900 = 9*10*10
podzielnych przez 6 jest 900:6= 150
wśród nich są też podzielne przez 18 czyli podzielne przez 9 należy je odrzucić
900:18= 50
150−50 =100 liczb spełniających warunki zadania
16 kwi 20:07
zef: Moim sposobem chyba troszkę łatwiej
16 kwi 20:08
zef: Tam oczywiście sumy nie liczysz tylko ile jest ich wyrazów :< Tam mi się błąd wkradł.
16 kwi 20:09
Haeri: dzięki, ten sposób z ciągiem faktycznie łatwiejszy
16 kwi 22:18