yht:
Zad. 6
| | log0.5(3+x) | | log0.50+ | | +∞ | |
limx→−3+ |
| = [ |
| ] = |
| = +∞ |
| | 3+x | | 0+ | | 0+ | |
liczbę −3
+ traktujesz jak liczbę troszkę większą od −3, czyli −2.999
3+(−2.999) = 0.0001 czyli z tego masz liczbę troszkę większą od zera czyli 0
+
log
0.50
+ czyli do jakiej potęgi musisz podnieść liczbę 0.5 żeby otrzymać liczbę 0
+ ? ta
potęga musi być bardzo duża na plusie
czyli musi być log
0.50
+ = +
∞
no a bardzo duża liczba na plusie +
∞ podzielona przez znikomo małą liczbę na plusie 0
+ da
liczbę bardzo dużą czyli +
∞ i taki będzie wynik