prawdopodobienstwo klasyczne
alicja: ze zbioru cyfr {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7} losujemy bez zwracania kolejno dwie cyfry
i tworzymy liczbę dwucyfrową. Jakie będzie prawdopodobieństwo, że:
a) A − co najmniej jedna cyfra tej liczby jest większa od 3
b) B − utworzona liczba jest podzielna przez 3 i jednoczesnie ni jest podzielna przez 4
16 kwi 17:02
alicja: mógłby mi ktoś podpowiedzieć chociaż, jaka jest tutaj omega i dlaczego?
17 kwi 08:21
Janek191:
Ω = { xy : x , y ∊ { 1,2,3,4,5,6,7} , y ≠ x}
I Ω I = 7*6 = 42
a) A = { 14, 15, 16,17, 24,25,26,27,34,35,36,37,41,42,43,45,46,47,
51 52,53,54,,56,57, 61,62,63,64,65,67,71,72,73,74,75,76}
I A I =
lub
A ' = { 12, 13, 21, 23 ,31, 32 }
więc
lun
zatem
| | 1 | | 6 | |
P( A) = 1 − P( A ') = 1 − |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | |
17 kwi 09:23
Janek191:
B = { 15,21,27,30,42,45,51,54,57,63 }
17 kwi 09:28
Janek191:
Do B jeszcze należy 75
17 kwi 09:30