małą: cena biletu na koncert znanego zespołu wynosiła 150zł, od osoby i było niewielu chetnych
na ich zakup . Organizatorzy postanowili obniżyć cene biletu. Po obniżce liczba widzów
zwiększyła sie o 50% a dochód organizatorów zwiekszył sie o 25% o ile złotych obniżono
cenę biletu?
2 lis 18:57
weriz: mmm. pomyślmy. ....
2 lis 20:01
picolo: Myslę,ze to bedzie tak
150 *n -------dochód przed zmiana n---ilośc uczestników
c * 1,5 n ------ dochód po zwiekszeniu liczby uczest. o 50%
150n - 150n * 0,25 ----dochód zmniejszony o 25%
czyli 3/4 * 150n --------- ten zmniejszony dochód
układamy równanie
3/4*150 n = c*1/5 n dzielimy przez n bo różne od zera
1,5 c= 450/4
c= 75 zł
cene biletu oniżono równiez o 50%
chyba tak

niech ktoś jeszcze sprawdzi /hehe/
2 lis 21:15