mat
hegel: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=x3−8, a funkcja g wzorem g(x)=2x−x2. . Wykaż, że
styczne poprowadzone do wykresów tych funkcji w punkcie wspólnym tych wykresów nie są
prostopadłe.
16 kwi 16:19
Janek191:

x
3 − 8 = 2 x − x
2
x
3 + x
2 − 2 x − 8 = 0
x = 2
( x −2)*(x
2 + 3 x+ 4) = 0
f(2) = 0 g(2) = 0
f '(x) = 3 x
2 g '(x) = − 2 x + 2
a
1 = 3*2
2 = 12 a
2 = −2*2 + 2 = − 2
a
1*a
2 ≠ − 1 − styczne nie są prostopadłe.
==================================
y = 12 x +b
1 y = − 2 x + b
2
0 = 12*2 + b
1 0 = − 2*2 + b
2
b
1 = − 24 b
2 = 4
Równania stycznych
y = 12 x − 24 y = − 2 x + 4
============================
16 kwi 19:38