ciąg
ida: Wykaż, że jeżeli ciąg (an) jest arytmetyczny , to również ciąg: Cn=a3n jest atytmetyczny
16 kwi 16:08
ida: Bardzo proszę o pomoc
16 kwi 16:24
Eta:
{an}−−− ciąg arytmetyczny to an=a+1+(n−1)*r
mamy wykazać ,że cn=a3n jest arytmetyczny
zatem mamy wykazać,że cn+1−cn= d −−− stała wartość nie zależna od n
cn= a3n= a1+(3n−1)*r=a1+3nr−r
cn+1= a3(n+1=a3n+3= a1+(3n+3−1)*r= a1+3nr+2r
cn+1−cn= a1+3nr+2r −a1−3nr+r = 3r −−− wartość stała ( róznica ciągu cn
zatem ciąg cn jest też arytmetyczny
16 kwi 16:30
ida: Oki. Dziekuje. Ale pisząc "cn= a3n= a1+(3n−1)*r" zakladamy juz że ciag cn jest stały i ma juz
jakieś stałe "r"? Przeciez wiemy tylko że an jest stały i ma "r"...:( nie kumam
16 kwi 16:36
ida: Umialabys mi to jakoś rozjaśnić?
16 kwi 17:31