Oblicz lim {an}{bn}
Rafako: | | | |
Dane są dwa ciągi an = ( | ) oraz bn = [−7−3+1+5...+(4n−11)]2 dla n ≥ 2 |
| | |
Oblicz lim n w +
∞ {an}{bn}
Dobrze rozumiem, że żeby policzyć tę granicę muszę policzyć sumy tych ciągów? Sumę ciągu bn już
obliczyłem, natomiast nie wiem jak policzyć sumę ciągi an.
Proszę o pomoc
16 kwi 15:50
Jack: bn = ?
suma ciagu arytmetycznego...
a1 = −7
r = 4
ciag an...rozpisz
16 kwi 16:04
g: Spróbuj policzyć granicę bez liczenia żadnej z sum.
16 kwi 16:09
Rafako: g: Wyszło mi 14 , może ktoś sprawdzić odpowiedz?
16 kwi 16:37
Jack: 1/8
16 kwi 16:54
Jack:
| | | | n2! | | (n2−2)!*(n2−1)n2 | |
an = | = |
| = |
| = |
| | | 2! * (n2−2)! | | 2! * (n2−2)! | |
16 kwi 16:56
g: Sumę dla b
n trzeba rzeczywiście policzyć.
| | (−7+4n−11)*n | | 4n2−18n | | (4n2−18n)2 | |
bn = |
| = |
| bn2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | an | | (n4 + o(n2))/2 | |
lim |
| = lim |
| = 1/8 |
| | bn | | (16n4 + o(n3))/4 | |
16 kwi 17:11
Rafako: Dzięki bardzo!
16 kwi 23:11