Ciagi
Pati18773: W ciągu arytmetycznym suma wyrazu 1 i 3 jest równa 2 a iloczyn pierwszego i czwartego jest
równy 1. Dla podanego ciągu napisz:
a) wzór ogólny na sumę n wyrazów
b) wyznacz liczny naturalne n, dla których suma Sn jest <50
Zrobiłam podpunkt a) i wyszły mi dwa ciągi
1) a1=1 r=0 i Sn=n
2) a1=1/2 r=1/2 i Sn=(0,5n2+0,5n)/2
Czy to jest dobrze ?
16 kwi 15:19
Pati18773: Nie jestem pewna bo mi podpunkt b ) tak to nie wychodzi
16 kwi 15:50
16 kwi 16:06
Pati18773: To jest to ale czemu nie może być to moje 2 rozwiązanie ?
16 kwi 16:11
:):
To w końcu co masz podane?
iloczyn a1*a4 ? czy iloraz a1*a4?
to zupełnie dwa inne zadania
16 kwi 16:14
Pati18773: Iloczyn xd
16 kwi 16:20
:):
W takim razie Twoje obliczenia są poprawne
16 kwi 16:32
Pati18773: Kurczę a ile będzie w pondpunkcie b ) dla 2 wyniku?
16 kwi 16:34