sześcian
paula: .Oblicz obj sześcianu którego przekątna jest o 4 dłuższa od jego krawędzi.
16 kwi 14:54
Janek191:
a
√3 = a + 4 a > 0
3 a
2 = a
2 + 8 a + 16
2 a
2 − 8 a − 16 = 0 / : 2
a
2 − 4 a − 8 = 0
Δ = 16 − 4*1*( − 8 ) = 16 + 32 = 48 = 16*3
√Δ = 4
√3
więc
V= a
3 = (2 + 2
√3)
3
===================
8 maj 13:09
Xi Jinping:
8 maj 13:14
Mila:
a można od razu wyznaczyć z równania liniowego:
a√3=a+4
a√3−a=4
a(√3−1)=4 /*(√3+1)
2a=4(√3+1)
a=2(√3+1)
8 maj 15:55
Ula:
a
√3=a+4
a(
√3−1)=4 |
3
i po ptokach

Pozdrawiam
Janka
8 maj 15:59
Min.Edukacji: Ale żeby te ptaki złapać to trzeba umiec logicznie myśleć, nie bać się myśleć a nawet w ogóle
myśleć.
8 maj 20:52