funkcja kwadratowa, wartość najmniejsza i największa funkcji
Marysia: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale domkniętym <0,5>, jeśli
f(x) = −2x
2 + 8x + 3
obliczyłam p = 1 i ono należy do przedziału, więc policzyłam następnie
f(0), f(5) i f(1)
wyszło mi że wartość największa to 9 dla f(1), a najmniejsza −7 dla f(5)
Mógłby mnie ktoś sprawdzić?
16 kwi 14:19
Jerzy:
f(1) ... po co ?
policz f(4)
16 kwi 14:49
Marysia: a dlaczego f(4)? skąd ta czwórka?
16 kwi 14:52
Jerzy:
xw = 4
16 kwi 14:59
Marysia: ale mnie wyszło 1 właśnie...
16 kwi 15:01
Marysia: −b/2a = −8/−8 =1
16 kwi 15:01
Jerzy:
2a = − 4
16 kwi 15:04
Marysia: ohh, niedopatrzenie, faktycznie, dziękuję

czyli f(2) muszę policzyć zamiast f(1) ?
16 kwi 15:16
Jerzy:
Tak...ja się pomyliłem
16 kwi 15:20
Marysia: Super, dziękuję bardzo za odpowiedź

już poprawiłam
16 kwi 15:22