trójkąt, romb, przekątne, sinus kąta ostrego w rombie
Marysia: Przekątne rombu mają długość 24 cm i 10cm. Oblicz sinus kąta ostrego rombu.
Zrobiłam tak:
narysowałam romb i zaznaczyłam przekatne − otrzymałam 4 równe trójkąty, wzięłam 1 z nich
pod uwagę, wyliczyłam bok rombu = 13 (z tw. Pitagorasa 12
2 + 5
2 − połowy przekątnych)
Następnie wyliczyłam:
1/2 sinα = 5/13 (1/2sin bo to jest połowa mojego kąta w rombie, gdyż
biorę pod uwagę 1 z 4 trójkątów)
czyli sinα = 2* 5/13 = 10/13
Czy moje rozumowanie jest prawidłowe? Może mi ktoś pomóc?
16 kwi 13:48
zef: 2f=24
2e=10cm
e
2+f
2=a
2
gdzie a to bok rombu
12
2+5
2=a
2
a=13
P1=P2
P2=a
2sinx
120=169*sinx
120=169x
x≈0,7
sin dla x=0,7 wynosi 45
o
Wiec kąt pomiędzy bokami rombu to 45
o
16 kwi 13:51
Marysia: a więc ten sinus jest = 120/169?
16 kwi 13:53
zef: No ja to bym robił w taki sposób ale przeanalizuje jeszcze twoje rozumowanie
16 kwi 13:54
Marysia: w porządku, dziękuję bardzo, zef!
16 kwi 14:20