oblicz pole trojkata
idk: Oblicz pole trójkata utworzonego przez prosta x − y + 6 = 0, o´s Ox oraz styczną do wykresu
funkcji f(x) = (x + 3)(x + 1)(x − 2) w punkcie o pierwszej współrzednej x = −2.
16 kwi 13:24
zef: Wyznacz z pierwszej y=..
Wykorzystaj wzór na długość odcinka w układzie współrzędnych
z f(x) trzeba będzie policzyć pochodną.
16 kwi 13:29
idk: y=x+6
f'(x)= 3x2+4x−4
nie bardzo wiem gdzie wykorzystać wzór na długośc odcinka...
co dalej?
16 kwi 13:32
zef: Przypomnij sobie z jakiego wzoru liczysz pole trójkąta ?
Spróbuj narysować te funkcje na wykresie i zastanów się które długości odcinka będą ci
potrzebne
16 kwi 13:34
idk: tzn to wiem, tylko nie wychodzi mi równanie stycznej, podstawiam −2 do pochodnej i sie zeruje,
gdzieś popełniam bład tylko nie wiem gdzie
16 kwi 13:35
zef: (x+3)(x+1)(x−2)
(x
2+4x+3)(x−2)
x
3−2x
2+4x
2−8x+3x−6
x
3+2x
2−5x−6
f'(x)=3x
2+4x−
5No moja pochodna się troszkę różni
16 kwi 13:38
Metis:
Przekształcam równanie prostej: x−y+6=0
do postaci kierunkowej:
y=x+6
Szukam równania stycznej(prostej):
f(x)=(x+3)(x+1)(x−2)=x
3+2x
2−5x−6
f'(x)=3x
2+4x−5
Na podstawie geometrycznej interpretacji pochodnej, wiemy, że:
y=f'(x
0)x+b
gdzie x
0 to punkty styczności, stąd:
f'(−2)=3*4−8−5=12−8−5=−1
y=−x+b
f(−2)=−8+2*4+10−6= −8+8+10−6=4
b=y+x
b=4−2=2
Równanie stycznej: y=−x+2
Niech wierzchołki szukanego trójkąta oznaczone będą ABC.
Wtedy:
y=x+6
x+6=0
x=−6
A(−6,0) − punkt przecięcia prostej y z osią OX.
B( −2,4) − punkt styczności, zarazem punkt przecięcia stycznej i prostej
y=−x+2
−x+2=0
−x=−2
x=2
C=(2,0) − punkt przecięcia stycznej z osią OX
A(−6,0)
B( −2,4)
C=(2,0)
Liczymy pole trójkąta ABC.
Wektor AB= [ −2+6, 4−0] = [ 4, 4]
Wektor AC= [2+6,0−0] = [ 8,0]
det AB, AC = |0−32|=32
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16 kwi 13:40
idk: ach te błędy rachunkowe... dzięki

równanie stycznej zatem to y=−x+8 ?
16 kwi 13:41
zef: No musiał gotowca dać
16 kwi 13:42
idk: nie przepisuje, chce sama to rozwiązac tylko błedy rachunkowe mnie gubią xD
16 kwi 13:46
zef: No wkradł ci się błąd przy liczeniu pochodnej
16 kwi 13:47
16 kwi 13:48