sześcian i czworościan f.
onna: sześcian i czworościan foremny mają równe pola pow. całkowitej. oblicz stosunek krawędzi
długości tych brył.
2 sty 22:32
Anna: pomagam
2 sty 23:16
Godzio:
P
s = 6*a
2
6a
2 = b
2√3
| a | | √2 * 4√3 | | 31/4 | | 1 | |
| = |
| = |
| = 31/4−1/2 = 3−1/4 = |
| |
| b | | √6 | | 31/2 | | 4√3 | |
2 sty 23:18
Godzio: oj zapomniałem o czymś
2 sty 23:18
Anna:
| | a12√3 | |
Psz = 6a2, Pczw = 4 * |
| = a12√3 |
| | 4 | |
P
sz = P
czw ⇔ 6a
2 = a
12√3 /:(6a
12)
| | √3 | | 4√3 | | 4√3*√6 | |
√ |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | √6 | | 6 | |
2 sty 23:26
Godzio: 
skąd mi się wzięło 2
√3
2 sty 23:27
Anna: Oj,
Godzio , i zapomniałeś, i nieco błędne to rozwiązanie.
2 sty 23:31
Anna: Zdarza się, nie martw się. Błędów nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi.
2 sty 23:34