Granica
Przemysław: limn→∞ n*arcctg(n)=1, czemu?
Jak się pozbyć tej nieoznaczoności ∞*0?
16 kwi 13:19
Benny: | | π | |
Przecież arctg(n) przy n→∞ to |
| |
| | 2 | |
16 kwi 13:20
Przemysław: Tak, ale tam jest arcctg(n)
16 kwi 13:23
zef: arc
ctg(n)
16 kwi 13:25
ICSP:
16 kwi 13:31
Przemysław: ?
16 kwi 13:34
Benny: | | arcctgn | |
Racja, źle przeczytałem. To zapisz to tak: |
| |
| | | |
16 kwi 13:36
Przemysław: | | sinx | |
I wtedy, można skorzystać z jakiejś opcji, typu |
| →1, dla x→0 ? |
| | x | |
Bo dalej nie wiem, jak to zrobić
16 kwi 13:42
Benny: Zrób funkcje i de l'Hospital
16 kwi 13:44
Przemysław: Hmm... n jest rzeczywiste, więc tym lepiej. Dziękuję

A bez de l'Hospitala?
−−−−−−
I co ważniejsze, mam takie pytanie:
zadajmy funkcję:
| | ⎧ | arcctg(1x) x≠0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 x=0 | |
skoro
i
to funkcja jest różniczkowalna w x=0?
czy raczej te pochodne jednostronne powinny być równe 0, bo w x=0 tak jest zadana funkcja i
0'=0
16 kwi 13:51
Benny: Ta funkcja nie jest ciągła
16 kwi 13:57
Przemysław: Dlaczego?
16 kwi 13:59
Przemysław: Przecież limx→0arcctg(1x)=0
16 kwi 14:01
Benny: Pomyliło mi się z różniczkowalnością
16 kwi 14:03
ICSP: | | 1 | |
Przecież arcctg( |
| ) = arctg(x) |
| | x | |
16 kwi 14:03
Przemysław: Czemu to nie jest różniczkowalne w takim razie?
@ICSP − a jak to pokazać, bo nie widzę
16 kwi 14:11
Przemysław: A to nie jest tak, że to będzie różniczkowalne ale pochodna jest nieciągła?
16 kwi 14:33
Przemysław: .
16 kwi 16:38