ciągi
ewa1209: Ciąg (1, x−2, x) jest rosnącym ciągiem geometrycznym wtedy i tylko wtedy, gdy...
Bardzo proszę o pomoc!
16 kwi 12:37
Janek191:
( x − 2)2 = 1*x
x2 − 4 x + 4 = x
x2 − 5 x + 4 = 0
( x − 1)*(x − 4) = 0
x = 1 lub x = 4
Odp. x = 4
========
16 kwi 12:41
ewa1209: a dlaczego tylko 4? czemu nie może być odpowiedź {1,4} ?
16 kwi 13:07
ewa1209: dobrze, już wiem! bo gdyby było 1 to ciąg nie byłby rosnący
16 kwi 13:08
ewa1209: Dziękuję bardzo!
16 kwi 13:08
zef: Janek zapomniał o warunku
1<x−2<x
Teraz powinno ci się wszystko wyjaśnić
16 kwi 13:40
ewa1209: tak, tak właśnie zrobiłam

Dziękuję serdecznie
16 kwi 13:51