matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
kaczorek:
oblicz stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb wiedząc, że miara kata ostrego rombu wynosi 30 stopni
16 kwi 12:26
olekturbo:
α = 30*
1
a
2
P = 2*
* a * a * sin30 =
2
2
a
2
= ah
2
a
= h
2
h = 2a P
k
= πr
2
2r = h 2r = 2a r = a P
k
= πa
2
P
a
2
1
=
=
P
k
2πa
2
2π
16 kwi 12:30
olekturbo:
Źle
a
h =
2
a
2r =
2
a
r =
4
πa
2
P
k
=
16
P
16a
2
=
= {8}{π}
P
k
2πa
2
16 kwi 12:32
olekturbo:
8
π
16 kwi 12:33