rownanie
Milka: Liczba −1 jest pierwiastkiem równania 3x3+ax2−12x−4a/2x−4=0. Wówczas:
a) równanie ma trzy pierwiastki
b) liczba −2 jest pierwiastkiem tego równania
c) jeżeli x≠2, to równanie to można zapisac w postaci 3/2(x+2)(x+1)=0
16 kwi 10:38
5-latek : Masz tam kliknij po więcej przykladow i zapisz porządnie to równanie
Ulamnki zapisuj za pomocą dużego U
16 kwi 10:51
Milka: | | 3x3+ax2−12x−4a | |
Liczba −1 jest pierwiastkiem równania |
| =0. Wówczas: |
| | 2x−4 | |
a) równanie ma trzy pierwiastki
b) liczba −2 jest pierwiastkiem tego równania
| | 3 | |
c) jeżeli x≠2, to równanie to można zapisac w postaci |
| (x+2)(x+1)=0 |
| | 2 | |
16 kwi 11:12
olekturbo: W(1) = 0 ⇔ ... i za 'x' podstawiasz 1
16 kwi 11:18
olekturbo: −1 oczywiscie
16 kwi 11:18
5-latek : WYrazenie wymierne (a tutaj mamy z takim do czynienia jest rowne zero kiedy licznik jest rowny
0
ALe zakładamy z emianownik ≠0
Wtedy mamy
3x3+ax2−12x−4a =0
Mamy dobra wiadomość ze x=−1 jest pierwiastkiem tego równania
WIec W(−1)=0
czyli 3*(−1)3+a(−1)2−12*(−1)−4a=0
−3+a+12−4a=0
wylicz ztego a
podstaw do rownia
3x3+ax2−12x−4a=0
Masz rownie stopnia 3
Ale wiemy ze W(−1)=0 wiec z tw . Bezout to równanie podzilic przez dwumian (x+1)
16 kwi 11:26
Milka: dzięki
16 kwi 11:44