prosze o pomoc :)
Monika: 3oblicz
A) (x3+4)x2=4(x3+4)
B) x2(x7+1)+5x(x7+1)+4(x7+1)=0
7. Wyznacz ciag arytnetyczny w ktorym
A) a49=94 i a94=94
B) a12−a8=8 i a30=12
C) a11=2 i 511=−5,5
8 wyznacz iloraz ciagu geometrycznego oraz n1 gdy
A1=3 an=384 Sn = 756
Pomozcie prosze.
16 kwi 10:36
5-latek : zadanie 1 a) x5+4x2=4x3+16
x5−4x3+4x2−16=0
x3(x2−4)+4(x2−4)=0
(x3+4)(x2−4)=0
x3+4=0 lub x2−4=0 działaj
(x7+1)(x2+5x+4)=0
x7+1=0 lub x2+5x+4=0 (działaj
najpierw zrob to
16 kwi 11:16
Janek191:
A. (x3 + 4) x2 = 4 ( x3 + 4)
( x3 + 4)*( x2 − 4) = 0
(x3 + 4)*( x − 2)*(x + 2) = 0
x3 = − 3 lub x = 2 lub x = − 2
Odp. x = − 2 lub x = 3√−3 lub x = 2
================================
16 kwi 11:26
g: Albo x
2 = 4, albo (x
3+4) = 0.
7.A) a
n = 94, a
1 = 94, r = 0
7.B) (12−8)*r = 8, a
1 = a
30 − (30−1)*r
7.C) 5
11 
?
8)
| | 1−qn | | 1−an*q/a1 | |
Sn = a1* |
| = a1* |
| (z tego wyznacz q) |
| | 1−q | | 1−q | |
a
n = a
1*q
n−1, (z tego wyznacz n)
16 kwi 11:27
5-latek : Z równaniami to może sobie faktycznie nie dac rady
Ale jeśli chodzi o zadania 7 i to drugie to takie ma rozwiązane w książce .
16 kwi 11:31
Janek191:
z.7
b) a12 − a8 = 8 a30 = 12
Korzystamy z wzoru na n − ty wyraz ciągu arytmetycznego:
an = a1 + ( n − 1)* r
===============
Mamy
(a1 + 11 r) − ( a1 + 7 r) = 8 ⇒ 4 r= 8
r = 2
−−−
a1 + 29 r = 12 ⇒ a1 + 29*2 = 12 ⇒ a1 = 12 − 58 = − 46
a1 = − 46
−−−−−−−−
więc
an = a1 +(n −1)*r = − 46 + ( n −1)*2 = 2n − 48
Odp. an = 2 n − 48
==============
16 kwi 11:32