równania
Milka: Pierwiastkami równania x2−30x+162=0 są liczby x1 i x2. Wówczas:
a) x12+x22 jest kwadratem pewnej liczby naturalnej
b) (x1−5)(x2−5)>36
c) x1 i x2 są liczbami o przeciwnych znakach
16 kwi 10:31
5-latek : a) x12+x22= (x1+x2)2−2x1*x2
x1+x2= 30
x1*x2= 162
x12+x22= 900−324= 576 (weź kalkulator i sprawdz czy jest to kwadrat pewnej liczby
naturalnej
Teraz
Rozwiaz rownaie i sprawdz
16 kwi 11:09
5-latek : chodzi o b i c
16 kwi 11:10
Milka: okej dzięki wszystko wyszło
16 kwi 11:22
5-latek : Na zdrowie

16 kwi 11:29
Mariusz:
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2
=302−324
x12+x22=576
√5'76=24
4
176|44*4
176
0
prawda , ta liczba naturalna to 24
Przeciwne znaki − iloczyn ujemny , fałsz
(x1−5)(x2−5)>36
(x1x2−5x1−5x2+25)>36
162−5*30+25>36
12+25>36
37>36
prawda
17 kwi 14:04