równania
Filipinkaaaa: Jeżeli współczynniki liczbowe a,b,c,d równania ax3+bx2+cx−d=0 są kolejnymi liczbami
całkowitymi liczba −1 jest jego pierwiastkiem, to a jest równe:
a) −6
b) −3
c) −2
d) 1
16 kwi 10:24
Janek191:
a x3 + ( a + 1) x2 + (a + 3) x − (a + 4) = 0
− a + a + 1 − a − 3 − a − 4 = 0
−2 a = 6
a = − 3
=====
16 kwi 11:41
Milka: powinno wyjść −2
16 kwi 11:47
Janek191:
Źle mi się wpisało − ma być:
a x3 + ( a + 1) x2 + ( a + 2) x − (a + 3) = 0
− a + a+ 1 − a − 2 − a − 3 = 0
−2a = 4
a = − 2
=====
16 kwi 11:55
Milka: dzieki
16 kwi 12:15