Rozwiazywanie ukladow rownań
Natalia866: Która para liczb spełnia układ równań:
{6(x+3)−2+y=−6
{5(x+y)=2+3x
Niestety mi nie wychodzi wiec prosze o pomoc w rozwiazaniu
Ta 5 rzeczywiscie jest pod tym x
16 kwi 07:49
5-latek : czy drugie rownianie układu ma wygladac
16 kwi 08:27
Natalia866: Nie dokładnie wyglada tak jak napisalam
16 kwi 08:33
5-latek : No to jest bardzo prosty układ
ja pomoge ale nie dam gotowca
czyli zobacz można go zapisac tak
{6x+18−2+y=−6
{5x+5y=2−3x
Teraz niewiadome i(czyli x i y ) maja zastać na lewej stronie a wiadome na prawo przenieś
(pamiętaj o zmianie znaku jak przenosisz
no to wykonaj to
16 kwi 08:38
5-latek : W drugim równaniu u mnie popraw sobie na +3x
16 kwi 08:40
5-latek : Uderz się w serce i napisz czy naprawdę probowalas to rozwiazac sama bo piszsesz ze nie wychodi
wiec powinnas przynajmniej napisac co Ci wyszlo
Masz uporzadkowc teraz te dwa rowniania
pokaze 1
{6x+y=−6−18+2
Teraz TY zrob drugie tak samo
16 kwi 08:51
5-latek : Weź sobie tez to do serca ze trudno jest rozmamwiac z samym sobą
ja tez mam problem z adaniem i kolega który mi pomaga jest teraz a forum wiec chciałbym z nim
tez porozmamwiac a trudno jest ciagnac na 2 razy
16 kwi 08:54
Natalia866: poranny problem z internetem sory...
dobra po obliczeniu wychodzi tak
{6x+y=−6−18+2
{5x+5y−3x=2
i dalej
{6x+y=−22
{2x+5y=2
no i tu pojawia sie problem bo nie wiem co dalej zrobic
16 kwi 10:27
Natalia866: powinno wyjść tak?
−8x−4y=−24
16 kwi 10:31
5-latek : Post 10:27 ok
{6x+y=−22
{2x+5y=2
Teraz masz do wyboru
metoda podstawiania
metoda przeciwnych wspolczynnikow
metoda wyznacznikow
Tu już sama nasuwa się metoda przeciwnych wspoolczynikow ale zrobmy to metoda podstawiania
Wyznaczamy z 1 rownia y i wstawaimy do drugiego
czyli
{y=−22−6x
{2x+5(−22−6x)=2
{y=−22−6x
{2x−110−30x=2
{y=−22−6x
{−28x=112
Z drugiego wyznacz x i dpodstaw do 1 równania i wylicz y
16 kwi 11:00
Natalia866: wyszlo x=4 i y=−2
dziękuję bardzo za pomoc
16 kwi 11:44
5-latek : popraw sobie x=−4 i policz y
16 kwi 12:56
4ronek: 5−latek już powiedział wszystko, dokończ i wyjdzie.
16 kwi 13:01