aa
Folia: Oblicz Pole: y2 = 6x, x2+y2 = 16
Jak podejść do takiego zadania?
15 kwi 23:36
Folia: podstawic pod y2 = 6x i miec rownanie kwadratowe? Ale czym bedzie wtedy pole..
15 kwi 23:37
Jerzy:
Zacznij od granic całkowania.. a potem pomyślimy
15 kwi 23:39
Folia: czyli bez granic nie policze?
16 kwi 00:00
Folia: przyjmijmy dla x nalezy <0; 10>
16 kwi 00:01
Folia: co teraz

?
16 kwi 00:04
jc: Pewnie chodzi o częsć wspólną koła i wnętrza paraboli.
Od x=0 do x=2 mamy parabolę, a od x=2 do x=4 mamy fragment koła.
Dodajemy i mamy polę.
16 kwi 00:11
jc: ... pole, a nie jakąś Polę.
16 kwi 00:12
Folia:

czyli ten fragment to rozwiazanie?
16 kwi 00:17
jc: Ja bym dodał drugie tyle pod osią (wystarczy wynik pomnożyć przez 2).
16 kwi 00:27