Planimetria
Andrzej: Matematyka zakres rozszerzony
W trójkącie ABC miara kąta BCA jest dwa razy większa od miary kąta CAB. Oblicz obwód tego
trójkąta, wiedząc, że |AC| − 6 i |BC| = 9
Proszę pomoc. Próbowałem z twierdzeniem cosinusów, ale nie udało mi się wykonać zadania. Proszę
o pomoc
15 kwi 23:04
Stjernen: No jak nie z twierdzenia cosinusów to z czego..
15 kwi 23:11
:):

sin(3α)= sinα( 3−4sin
2α) , sin(2α)=2sinα*cosα
Z tw. sinusów
| 9 | | a | | 9*2sinα*cosα | |
| = |
| ⇒ a= |
| = 18 cosα |
| sinα | | sin2α | | sinα | |
| | 6 | | 9 | |
oraz |
| = |
| ⇒ 9sin3α= 6sinα ⇒ 9sinα(3−4sin2α)=6sinα /: 3sinα |
| | sin(180o−3α | | sinα | |
| | 7 | | 5 | |
9−12sin2α=2 ⇒ sin2α= |
| to cos2α= |
| |
| | 12 | | 12 | |
a= 18cosα=..............
L= a+6+9=.............
15 kwi 23:51