j
asia: obwód trójkąta L=250.Wiedząc że ramie tworzy z podstawą taki kąt α że tgα=512oblicz pole
trójkąta
2 sty 22:19
zet:

nie napisałaś ,ze trójkąt jest równoramienny
to h= 5x i
12a= 12x , x >0
z tw. Pitagorasa: b
2 = (12x)
2 + (5x)
2= 144x
2 +25x
2 = 169x
2 => b = 13x
to L= 2b +a = 2*13x + 24x= 26x +24x= 50x
to 50x= 250 => x = 5
zatem: a= 24*5= 120 i b= 13 *5= 60 i h= 5*5=25
to: P=
12a*h=
12*120*25=....... dokończ
2 sty 22:46
asia: 1500?
3 sty 12:23
asia: : obwód trójkąta L=250.Wiedząc że ramie tworzy z podstawą taki kąt α że tgα=512oblicz pole
trójkąta
3 sty 12:25