Wykaż, że
Karol: | | | | | | | |
Wykaż, że | + | = | dla dowolnych naturalnych liczb n,k takich, że |
| | | | |
n≥k+1
15 kwi 21:55
Saizou :
| | | | | | n! | | n! | |
L= | + | = |
| + |
| = |
| | | | (n−k)!k! | | (n−k−1)!(k+1)! | |
| n! | | n! | |
| + |
| = |
| (n−k)(n−k−1)!k! | | (n−k−1)!(k+1)k! | |
| n! | | 1 | | 1 | |
| ( |
| + |
| )= |
| (n−k−1)!k! | | n−k | | k+1 | |
| n! | | n+1 | |
| * |
| = |
| (n−k−1)!k! | | nk+n−k2−k | |
| n! | | n+1 | |
| * |
| = |
| (n−k−1)!k! | | k(n−k)+n−k | |
| n! | | n+1 | |
| * |
| = |
| (n−k−1)!k! | | (n−k)(k+1) | |
15 kwi 22:15
Karol: Do pierwszego wersu rozumiem, ale w drugim już się gubię, czemu przeniosłeś (n−k−1) do
pierwszego mianownika i tylko tyle ?
15 kwi 22:22
Saizou :
nie przeniosłem
rozpisałem silnie a dokładniej
(n−k)!=(n−k−1)!(n−k)
dlaczego tylko to?
bo chciałem "wyrzucić" przed nawias najwięcej co się da
15 kwi 22:57
5-latek : Karolu w każdej książce masz ten dowod i nie swiruj pawiana
16 kwi 08:33
Karol: Cały dzień nad tym siedziałem i w końcu ogarnąłem, dzięki wielkie

hihi
16 kwi 20:39