Różniczkowalność funkcji
Przemysław: | | ⎧ | x3 dla x∊ℚ | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x3 dla x∉ℚ | |
Pytanie jest o punkty różniczkowalności tej funkcji.
Wg mnie to jest wszędzie różniczkowalne. Mam rację?
Jeżeli tak, to czy za uzasadnienie wystarczy powiedzieć, że różniczkowalność jest zw. z punktem
i wszystkie te i granice ilorazów będą istnieć, bo x
3 i −x
3 mają pochodne?
15 kwi 21:29
piotr: policz granice:
| | (x0+h)3−x03 | |
limh→0 |
| dla x=0 |
| | h | |
| | −(x0+h)3+x03 | |
limh→0 |
| dla x=0 |
| | h | |
jeśli są równe to mamy pochodną w x
0
15 kwi 21:41
Przemysław: Nie bardzo rozumiem. Przecież x0 albo ∊ℚ albo ∉ℚ
Czy to znaczy, że zmierzając dowolnym ciągiem do x0 musi być taka sama pochodna?
To wtedy faktycznie by nie było to różniczkowalne prawie wszędzie (tylko w x0=0 by było).
15 kwi 21:52
Przemysław: Znaczy chciałem napisać, że prawie wszędzie by było nieróżniczkowalne
15 kwi 21:57