Badanie ekstremum
mateusz: funkcja 5x−2x2 czy ma minimum lub maksimum lokalne i gdzie?
Czy dobrze sprawdzam takie równanie? Tworzę pochodą i wychodzi
−4x+5, następnie przyrównuje do zera i wyliczam x0 = 5/4
Tworzę tabelkę (−nies, 5/4) (5/4) (5/4, +niesko)
+ 0 −
minimum
Czy to jest dobrze?
15 kwi 21:21
piotr: maksimum w punkcie 5/4
15 kwi 21:23
mateusz: dlaczego maksimum?
15 kwi 21:23
mateusz: funkcja kwadratowa jest ujemna więc pochodna jest malejąca a jak malejąca to po lewej stronie
są plusy
15 kwi 21:24
piotr: lim w −∞ jest −∞
lim w +∞ jest −∞
15 kwi 21:24
Jerzy:
Trójmian ma zawsze min lub max .. i bez pochodnych
15 kwi 21:24
piotr: to policz sobie w 5/4 i np w 0 i 5/2
15 kwi 21:26
piotr: funkcja kwadratowa f(x)= ax2+bx+c
1. ma max gdy a<0
2. ma min gdy a>0
15 kwi 21:29
mateusz: ok a 3x3+2x ? pochodna to 9x2+2, to też jest funkcja kwadratowa...
15 kwi 21:31
Jerzy: Pochodna tak, funkcja nie
15 kwi 21:36
mateusz: no dobra ale jak wyznaczę pochodną z tej funkcji i otrzymam równanie kwadratowe to wyliczam
miejsca zerowe? na przykład tutaj zrobiłem tak, 9x2=−2 i kwadrat nie może być liczbą ujemną i
z tego twierdzę, że nie ma ekstremum?
15 kwi 21:38
mateusz: Co w takim przypadku?
x4+4x−1
1. Obliczam pochodną
4x3+4
2. Przyrównuje do zera
x=−1
i co dalej?
15 kwi 21:39
mateusz: Panowie pomóżcie.
15 kwi 21:44
Jerzy:
Jeśli pochodna się nie zeruje to nie ma ekstremum
15 kwi 21:45