Wykresy wymierne
5-latek : Funkcja f(x) spelnia dla każdego x rownosc f(|x|)= |f)x)|
czy jest tak dla każdej funkcji ?
Opisz sens geometryczny tej rownosci
Znajdz jeszcze pare funkcji spelniajcych ja
15 kwi 20:30
5-latek :
15 kwi 20:58
Jerzy:
Zauważ, że lewa funkcja przyjmuje wartości nieujemne
15 kwi 21:01
Mila:

f(x):
y=x
2
y=cosx
y=x
3
Porysuj w tym edytorze. f(x), f(|x| ) i |f(x)|
A spróbuj to samo zrobić z tą funkcją.
g(x)=x
3−4
15 kwi 21:07
5-latek : Dziekuje Wam

PIsalem z corka i troche zeszlo
Zrobie to
Milu .
15 kwi 21:28
Jerzy:
Dołòż funkcję stałą : y = a
15 kwi 23:35
5-latek : Witaj
Jerzy 
Przepraszam ale wczoraj już o tej godzinie spalem (po prostu musialem się polozyc
Najwiekszy problem mam ze zrozumiemien funkcji f(|x|)
Ja ja rysować bo np. y=|cos tam | to odbijam to co pod osia OX nad os a tego za Chiny nie
mogę zrozumieć choć to pewnie proste . Jeśli możesz to podaj jakiis przykład w tabelce albo w
inny zapisie ?
16 kwi 09:01
5-latek :

probowalem rysować y=cosx y= cos|x| i y=|cosx|
W tym edytorze wychodzi tak ze y=cosx i y=cos|x| to te same wykresy
Narysuje to na dwóch rysunkach
y=cos(x) czerowny
16 kwi 09:23
5-latek :

y=cos(|x|) niebieski
Dlaczego tak ?
16 kwi 09:24
5-latek :
16 kwi 10:18
5-latek : czy może ktoś wytlumaczyc ?
16 kwi 13:00
Metis: Witaj 5−latku

Prawa strona odbita symetrycznie względem OY.
Najlepiej nie uczyć się tych przekształceń wykresów funkcji na przykładzie f.
trygonometrycznych .
Podrzucę Ci za chwilę fajny pdf
16 kwi 13:03
16 kwi 13:06
5-latek : czesc
Metis 
dzięki na razie Pozniej napiszse czy działa gdyż elektryk wdomu .
16 kwi 14:11
5-latek :

Dziala ,kedys tez miałem go od
F[Mili
CHodzi o to ze nie (albo nie wyobrażam sobie ,albo nie potrafie narysować takiego
wykresuf=(\x|)
No bo wezmy sobie np. wykres funkcji f(x)=x
3−4 to narysować potrafie
f(x)= |x
3−4| tez porafie (niebieski
Natomiast jaki będzie tutaj wzor fukcji f(|x|)?
czy f(|x|)=|x|
3−4
czy f(|x|)= |x
3|−4 ?
Niech ktoś napiszse który i albo zrobi tabelke jak dla ucznia szkoły podstawowej albo zastosuje
inny zapis
17 kwi 10:36
5-latek : Nikt nie potrafi odpowiedz na to pytanie czy nie chce ?
17 kwi 12:18
Metis: f(x)=|x|3−4
g(x)=x3
h(x)=g(x)−4
f(x)=h(|x|)
17 kwi 12:26
5-latek : Czesc
Metis 
I o to chodzilo . dzięki
Teraz sobie zrobie np. tabelke i policze
np. x=0 to y= −4
x=1 ⇒y= 1
3−4=−3
itd.
17 kwi 12:30
Metis:
17 kwi 12:31
Metis: Warto zauważyć, że
1) |x|3−4 otrzymamy to samo co z 2) |x3|−4
Dla przykładu dla −2 .
1) |−2|3−4=23−4=8−4=4
2) |(−2)3|−4=|−8|−4=8−4=4
17 kwi 12:34
5-latek : Wiesz ja sobie narysowałem tutaj te wykresy dla y=|x|3−4 i y=|x3|−4
Wyszly te same
Tylko chodzilo mi o to który zapis jest prawidłowy . Wydaje mi się ze ten pierwszy bo jest
po x
17 kwi 12:41
Metis: Zapis ten pierwszy
17 kwi 12:41
Metis: 5−latku masz może gdzieś link, w którym pytałeś o parametr i pierwiastek wielokrotny?
17 kwi 13:55