Trójkąt równoramienny
stokrotkę: W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 4, a kąt między ramionami ma miarę 2alfa i
jest największym kątem wewnętrznym tego trójkąta.
Wyraź pole tego trójkąta jako funkcję argumentu alfa i podaj dziedzinę funkcji.
Jak się za to zabrać?
15 kwi 19:49
Jack: skad ja znam to zadanie...

pytanie kto jest autorem ^^
na pewno maturzystka
15 kwi 19:51
Janek191:
| 2 | | 2 | |
| = sin α ⇒ 2 = c sin α ⇒ c = |
| |
| c | | sin α | |
więc pole Δ
| | 4 | | 2 sin 2α | |
P = 0,5 c2*sin 2α = 0,5* |
| *sin 2α = |
| |
| | sin2α | | sin2 α | |
15 kwi 19:55
Janek191:
Podaj jeszcze dziedzinę
15 kwi 19:56