log
Jack: mam takie pytanie, bo mnie nagle zatkalo...
jak mam
2x = 22
to x= 2
a jak mam
log2 x = log2 5
to x = 5?
15 kwi 18:57
===:
15 kwi 18:58
ZKS:
Tak, bo funkcja logarytmiczna jest różnowartościowa tak jak wykładnicza.
15 kwi 19:01
Iryt:
Tak.
15 kwi 19:01
Jack: uff...bo juz czasem mam takie watpliwosci, ze szok : D
15 kwi 19:02
Jack: dzieki : )
15 kwi 19:03
Benny: Jak Cie zamroczy to z własności logarytmu:
log2x=log25
2log25=x
Z kolejnej własności x=5
15 kwi 19:46
Jack: a, faktycznie , moze sie wszystko przydac, bo czasami tak nagle nie wiem, a po chwile znowu
normalnie licze ; d
15 kwi 19:47