| π | ||
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=2+sin(2x+ | )+cos2x określonej da wszystkich liczb | |
| 6 |
| 1 | ||
0=2+sin2x+ | +cos2x | |
| 2 |
| π | √3 | 1 | ||||
2 + sin(2x + | ) + cos(2x) = 2 + | sin(2x) + | cos(2x) + cos(2x) = | |||
| 6 | 2 | 2 |
| √3 | 3 | |||
2 + | sin(2x) + | cos(2x) | ||
| 2 | 2 |
| √3 | 3 | 3 | 9 | |||||
a = | ∧ b = | ⇒ √a2 + b2 = ( | + | )1/2 = √3 | ||||
| 2 | 2 | 4 | 4 |
| √3 | 3 | |||
−√3 ≤ | sin(2x) + | cos(2x) ≤ √3 | ||
| 2 | 2 |
| √3 | 3 | |||
2 − √3 ≤ 2 + | sin(2x) + | cos(2x) ≤ 2 + √3 | ||
| 2 | 2 |