Rozwiąż równanie :
Karol: Rozwiąż równanie:
4x −9* 2x +8 =0
Niezbyt wiem od czego zacząć.
15 kwi 16:34
ZKS:
4x − 9 • 2x + 8 = 0
4x − 2x − 8 • 2x + 8 = 0
2x(2x − 1) − 8(2x − 1) = 0
(2x − 1)(2x − 8) = 0
15 kwi 16:35
q: 2x=t 4x=t2 i delta
15 kwi 16:36
cre:
4x=(2x)2 i podstawienie 2x = t
15 kwi 16:37
ZKS:
Co daje nam to podstawienie?
15 kwi 16:37
cre:
daje równanie kwadratowe
15 kwi 16:40
ZKS:
Tutaj też mamy równanie kwadratowe ze zmienną 2x. Możemy normalnie Δ i pierwiastki liczyć.
15 kwi 16:42
Karol: Dwa sposoby są dobre, wiec dziękuję za pomoc.
15 kwi 16:58
ZKS:
Nie mówię, że jest zły tylko po co podstawiać jeżeli to praktycznie nic nie daje.
15 kwi 17:05
q: żeby zobaczyć to czego się nie widzi
15 kwi 17:22
cre:
spor czysto akademicki, cale szczęście że prowadzi do identycznych rozwiązań
15 kwi 17:50