parametr
gibon: Wyznacz liczbę rozwiązań równania
w zależności od parametru m.
15 kwi 16:26
ZKS:
Najpierw ustalmy dziedzinę.
D = R
Dla m = 0 mamy jedno rozwiązanie.
Zakładamy, że m ≠ 0 i przekształcamy równoważnie to równanie.
x + 2 = m(x2 + 1)
mx2 − x + m − 2 = 0
Teraz już standardowo, jak dla funkcji kwadratowej.
15 kwi 16:43
yht:
D: x
2+1≠0 → x∊R
x+2=m(x
2+1)
x+2 = mx
2+m
−mx
2+x+2−m=0
a=−m, b=1, c=2−m
Δ=b
2−4ac = 1
2−4*(−m)*(2−m) = 1+4m(2−m) = 1+8m−4m
2 = −4m
2+8m+1
2 rozwiązania gdy Δ>0 i a≠0
1 rozwiązanie gdy Δ=0 lub a=0
0 rozwiązań gdy Δ<0
Δ>0 ⇔ −4m
2+8m+1>0
Δ
m=64−4*(−4)*1 = 64+16 = 80
√Δm =
√80 =
√16*5 = 4
√5
| | −8−4√5 | | 8+4√5 | | 2+√5 | |
m1= |
| = |
| = |
| |
| | −8 | | 8 | | 2 | |
a≠0 ⇔ −m≠0 → m≠0
Odp.
| | 2−√5 | | 2+√5 | |
2 rozwiązania dla m∊( |
| , |
| ) \ {0} |
| | 2 | | 2 | |
| | 2−√5 | | 2+√5 | |
1 rozwiązanie dla m∊{ |
| , 0, |
| } |
| | 2 | | 2 | |
| | 2−√5 | | 2+√5 | |
0 rozwiązań dla m∊(−∞, |
| ) ∪ ( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
15 kwi 16:45