ktore sa pobodne
jenny: sprawdz ,które prostokaty sa podobne
A) 3cm x 5 cm i 21 cm x 35 cm
B) 30cm x 40 dm i 120cm i 160cm
15 kwi 15:45
zef: A)Tak
b)Tak
15 kwi 15:49
zef: Jeśli w b są dm ( a uznałem poprostu że źle przepisałeś) to nie będą podobne
15 kwi 15:50
jenny: a jakieś obliczenia mogę prosic
15 kwi 15:52
zef: Bierzesz odpowiednie boki (tj. najmniejszy z najmniejszym itd...) i sprawdzasz czy skala
podobieństwa się zgadza w obu bokach
B sam
15 kwi 15:53
15 kwi 16:09
jenny: czy w a) może być takie rozwiązanie

3/5=21/35
3*35=5*21
105=105
19 kwi 18:39
Janek191:
a)
k = 7 − skala podobieństwa
7 *3 cm = 21 cm
7*5 cm = 35 cm
19 kwi 19:07